فیستول جزو شایع ترین بیماری های مقعد است که در اکثر موارد در پی آبسه مقعدی در این ناحیه به وجود خواهد آمد. درواقع فیستول مقعد کانال کوچکی می باشد که در ناحیه مقعد، بین ناحیه انتهایی راست روده و پوست و در نزدیکی مقعد ایجاد می شود. فیستول مقعد می تواند با درد و خونریزی هنگام خروج مدفوع همراه باشد. شیوه های پزشکی مختلفی برای معالجه این بیماری، کارآمد است که برتری لیزر فیستول بر انواع روش های درمانی موجود به اثبات رسیده است.
روش های جراحی فیستول
فیستولوتومی
در این متد درمانی که یک روش جراحی باز است، متخصص جراح عمومی توسط پروب راه و مسیر فیستول را با چاقوی جراحی به طور کامل باز نموده تا بتواند صدمات ناشی از ایجاد آن و میزان عفونت معاینه شده و تخلیه شود. یک الی دو ماه زمان نیاز است تا به طور طبیعی زخم التیام یابد. در این روش باید حساسیت ها و مراقبت های لازم برای جلوگیری از آسیب رسیدن به عضلات و اسفنکتر های مقعد به عمل آید.
تکنیک استن
در برخی مواقع هنگام جراحی فیستول پزشک تشخیص می دهد تا از استن استفاده نماید. استن معمولا به تکه ای نخ جراحی گفته می شود که جراح آن را به درون مسیر فیستول می فرستد تا راه آن را مدتی باز نگه دارد که مدت زمانش گاهی چند ماه طول خواهد کشید. تکنیک استن برای بیمارانی به کار برده می شود که در خطر ابتلا به بی اختیاری مدفوع هستند و این تکنیک کمک می کند تا قبل ازینکه فیستول ترمیم شود ابتدا محتویات آن کامل تخلیه شود. ممکن است که در بکارگیری تکنیک استن به انجام چند مرحله جراحی نیاز باشد.
متد فلپ آدوانسمنت
هنگامی که فیستول پیشرفته باشد فلپ آدوانسمنت یا فلپ مخاطی عضلانی مقعد استفاده خواهد شد. عموما تصمیم به اجرای این روش زمانی گرفته می شود که جراح متخصص دستگاه گوارش خطر ابتلا به بی اختیاری مدفوع را زیاد حس کند. فلپ مخاطی بافت مربوط به ناحیه مقعد یا پوست دهانه آن می باشد که هنگام جراحی فیستول درون منفذ داخلی جایگذاری خواد شد تا ترمیم شود.
پلاگین بیولوژیکی
در این روش از پلاگ مخروطی شکل که از بافت روده انسان تشکیل شده است جهت بستن منفذ داخل فیستول استفاده خواهد شد. این پلاگ توسط بخیه در مکان مورد نظر محکم خواهد شد ولی منفذ خارجی فیستول کاملا بسته نمی شود و خروج مایعات و ترشحات همچنان ادامه خواهد یافت. به مرور زمان بافت جدید در ناطراف پلاگ بوجود می آید و سبب ترمیم آن خواهد شد. عوارض حاصل از این روش نسبت به سایر روش های ذکر شده بیشتر است و درصد موفقیت آن نیز در بلند مدت زیاد نیست چرا که امکان جابجایی پلاگین و بروز آبسه وجود دارد.
روش های غیرجراحی فیستول
چسب فیبرینی
یک روش غیرتهاجمی که مدتی توجه بسیاری از بیماران را به خود جلب کرد، متد چسب فیبرینی می باشد که به دلیل کمتر بودن میزان درد به یک شیوه محبوب در میان بیماران تبدیل شد. در این روش که یک ماده فیبرینی به داخل فیستول تزریق شده و موجب نزدیک شدن و رسیدن بافت های ناحیه به یکدیگر و درمان فیستول خواهد شد. در روش چسب فیبرینی بیمار دیگر با بی اختیاری مدفوع مواجه نخواهد شد اما متأسفانه تنها در کوتاه مدت می توان نتایج خوبی از آن را مشاهده نمود و با گذشت مدتی بیش از یکسال بسیار کاهش یافته و به زیر 20 درصد می رسد.
لیزر فیستول
لیزر درمانی فیستول یکی از علوم و متد های نوین در علاج این بیماری است که توانسته است به خوبی بر چالش های دهه اخیر برای درمان آن غالب شده و تاثیرات ماندگاری را بر جای گذارد. لیزر فیستول از برترین روش های درمانی در عصر حاضر می باشد که سبب ریشه کن شدن فیستول و بهبود هر چه سریع تر آن می شود. این درمان در برابر بروز هر گونه عفونت پس از آن و یا ایجاد احتمالی بی اختیاری مدفوع ایمن بوده و به عنوان یک شیوه جایگزین برای روش های جراحی و غیرجراحی دیگر در نظر گرفته شده است که با موفقیت صد در صدی در کوتاه و بلند مدت همراه است.