بی تردید، بارداری دورانی زیبا و مهم برای یک زن است. با این حال، اختلالاتی مانند شقاق مقعد می تواند در این مدت حیاتی زندگی باعث مشکلاتی برای وی شود. شقاق مقعدی اغلب یک بار به وقوع می پیوندد، اما در بعضی موارد، می تواند مجددا عود کند و طی حرکات روده سبب خونریزی، خارش و درد شود. در طول زمان، ممکن است عمیق تر شود و عضله و بافت های زیرین را در معرض آسیب قرار دهد. برخی از بیماری ها مانند عفونت، بیماری التهابی روده یا حتی سرطان امکان دارد علت این بیماری باشند. افراد در تمام سنین می توانند تحت تاثیر شقاق مقعد قرار بگیرند. معمولا در نوزادان و کودکان هم اتفاق می افتد و بر زنان باردار نیز تاثیر می گذارد. در حقیقت حدود ده تا پانزده درصد زنان بعد یا در دوران بارداری از شقاق رنج می برند. به طور معمول آن ها پس از دو ماه از تولد فرزندشان، ممکن است شقاق را تجربه کنند. درمان شقاق در دوران بارداری بهتر است از روش های طبیعی صورت گیرد تا به جنین صدمه ای وارد نشود در صورت پیشرفت بیماری پس از زایمان می توان با لیزر شقاق به طور کامل آن را مداوا کرد.
برخی از علل شقاق مقعد در حین بارداری
علل مختلفی در رابطه با شقاق مقعد در دوران بارداری وجود دارد. به طور کلی، مدفوع سخت و طولانی مدت مسئول این امر هستند. از این رو، فردی که قادر به تخلیه روده نیست یا یبوست دارد، از آن رنج می برد. علاوه بر این، اسهال مکرر و بیماری های مزمن نیز در بریدگی و شکاف پوست در این ناحیه نقش دارد. علل دیگر نیز بی اختیاری مقعدی و وزن زیاد جنین می باشد. زنان باردار اغلب مشکلات یبوست دارند. بنابراین، آنها در برابر شقاق مقعدی آسیب پذیرتر هستند. در واقع این بیماری به یک اختلال رایج در بارداری تبدیل شده است. اگر تاخیر در زایمان وجود داشته باشد، زنان آسیب پذیری بیشتری خواهند داشت.
درمان های طبیعی برای درمان شقاق مقعد در دوران بارداری
یکی از احساسات ناراحت کننده ای که زنان باردار از آن رنج می برند درد شدید است که ممکن است طولانی و یا کوتاه بوده و در حال عبور مدفوع آن را تجربه کنند. با این حال، برخی از درمان هایی وجود دارد که به آنها در کاهش و بهبود زخم های مقعد کمک خواهد کرد چرا که در دوران بارداری باید از این روش ها بهره ببرند.
توجه به بهداشت
اولین چیزی که باید در شقاق مقعدی مورد توجه قرار گیرد حفظ بهداشت است. اگر فرد بهداشت را مدیریت نکند، می تواند به شدت بدتر شود. همچنین وی باید سعی کند منطقه را کاملا خشک و تمیز نگه دارد. دلیلش این است که رطوبت می تواند به عفونت های باکتریایی منجر شود.
بعد از هر بار اجابت مزاج با یک کاغذ توالت نرم و تمیز، باید ناحیه را کاملا خشک کرد.
برای خشک نگه داشتن منطقه آسیب دیده می توان از پودر بچه نیز استفاده نمود.
پوشیدن شلوار مناسب و نخی و حذف شلوار های جین. استفاده از لباس زیر پنبه اجازه می دهد که هوا به گردش درآید و روند بهبود شقاق را افزایش می دهد.
رژیم غذایی پرفیبر و مصرف زیاد آب
فیبر مواد غذایی به عملیات هضم کمک کرده و حرکات روده را ملایم خواهد کرد. اگر مدفوع بیمار دشوار است، باید به یک رژیم غذایی با فیبر داشته باشد. بلغور جو دوسر، کلم بروکلی و سبزیجات، گندم سیاه، دانه کدو تنبل، اسفناج، دانه های آفتابگردان، نان، برنج، غلات صبحانه و سایر اقلام مواد غذایی منبع عالی فیبر هستند.
با این حال، بسیار مهم است که او مقدار زیادی آب بنوشد. این از مشکلات دستگاه گوارش جلوگیری می کند و بدن را هیدراته کرده در تخلیه سموم مفید خواهد بود. هر روز، باید دو لیتر آب نوشید. همچنین می توان مکمل های فیبر مصرف کرد که به شکل کپسول و قرص هستند. قبل از مصرف مکمل، ابتدا با پزشک مشورت نمود.
برخی از فعالیت هایی که زنان باردار باید از انجام آن اجتناب کنند
برخی از فعالیت هایی وجود دارد که زن باردار هنگامی که از شکاف مقعدی رنج می برد نباید انجام دهد.
اولین و مهمترین چیزی که باید اجتناب کند، خارش مقعد است. مهم نیست چقدر درد و یا خارش دارید، اما شما باید خود را از خراشیدن و سایش این ناحیه محدود کنید چون تنها شرایط را تشدید می کند. علاوه بر این، روند بهبودی را مختل خواهد کرد.
مصرف غذا های سرد مزاج و یبوست زا
باید از سوار دوچرخه نیز اجتناب کنید و هرگز نباید به مدت طولانی دوچرخه سوار شوید.
علاوه بر این، شما باید مدت طولانی از نشستن روی سطح سخت جلوگیری کنید. برای نشستن از بالش نرم استفاده کنید.
درمان قطعی شقاق با لیزر
شقاق مقعدی یک مشکل جدی نیست و می تواند در عرض چند هفته بهبود یابد. با این حال، در طول بارداری، ممکن است باعث ایجاد بسیاری از ناراحتی ها شود. با توجه به ارتباط آن با سیستم روده، بهترین راه برای درمان شقاق در دوران بارداری مراقبت های ذکر شده و بهینه سازی رژیم غذایی است. پس از پایان دوران بارداری در صورتیکه شقاق مجددا عود کند، پیشرفت داشته باشد و موجب رنجش زیادی شود باید حتما با مراجعه به پزشک متخصص جراحی دستگاه گوارش و بهره مندی از شیوه های درمانی جدید و نوین که لیزر شقاق در صدر آن ها قرار دارد این عارضه را درمان نمود.