درمان فیشر - دکتر دانش پژوه - 1

شقاق که ترک خوردگی باریکی در ناحیه مقعد می باشد با نام علمی فیشر شناخته می شود. این برش ایجاد شده در قسمت عضله داخلی ناحیه مقعد با سوزش و درد همراه است و فرد هنگام دفع ممکن است مقدار جزیی خونریزی را نیز مشاهده نماید که امری کاملا طبیعی است. برای درمان فیشر راه های مختلفی وجود دارد که موجب خواهد شد تا زخم ترمیم شده و ناحیه آسیب دیده کم کم به حالت اولیه خود برگردد. آشنایی با فرآیند های انجام شده در هر روش به بیمار کمک می کند تا یک شیوه مناسب را برای درمان برگزیند. درمان فیشر یا شقاق مقعدی در صورتی که مزمن نباشد با درمان های خانگی رفع خواهد شد. با این حال، اگر به راحتی رفع نشود؛ بهتر است با پزشک در این رابطه مشورت کنید. این عارضه ممکن است برای هر کسی در هر سنی ایجاد شود. بنابراین داشتن اطلاعات درباره آن می تواند به درمان راحت تر کمک کند. ما نیز در این مقاله قصد داریم تا اطلاعات مختصری را برای درمان فیشر به شما ارائه دهیم.

درمان فیشر - دکتر دانش پژوه

فیشر چیست؟

فیشر یا همان شقاق حاد مقعدی شبیه یک پارگی تازه و تا حدودی شبیه برش کاغذ است. یک شقاق مزمن مقعدی احتمالا دارای پارگی عمیق‌تر بوده و ممکن است رشد گوشتی داخلی یا خارجی داشته باشد. همچنین شقاق اگر بیش از هشت هفته طول بکشد مزمن تلقی می شود. این عارضه برای افراد بسیار ناراحت کننده و دردناک است؛ به خصوص در هنگام دستشویی رفتن. این بیماری می تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد؛ اما در نوزادان و بزرگسالان میانسال شایع تر است. این بیماری در اغلب موارد جدی نبوده و در خانه با درمان های خانگی برطرف می شود. با این حال، شقاق مقعدی مکرر یا آنهایی که به راحتی بهبود نمی یابند؛ می تواند باعث نگرانی شده و احتیاج به مراجعه پزشک داشته باشد. با این وجود برخی از علائم فیشر عبارتند از:
  • پارگی در اطراف مقعد که قابل مشاهده است
  • یک برچسب پوستی یا توده کوچک پوست در کنار پارگی
  • احساس درد زیاد در مقعد هنگام اجابت مزاج
  • رگه های خون روی مدفوع یا روی دستمال توالت پس از پاک کردن
  • سوزش یا خارش در ناحیه مقعد

بهترین درمان فیشر چیست؟

بهترین درمان فیشر یا شقاق مقعدی این است که سبک زندگی و رژیم غذایی خود را تغییر دهید. در واقع، اکثر شقاق های حاد مقعدی در عرض چند روز بهبود می یابند. شقاق هایی که بیش از شش تا هشت هفته ادامه داشته باشند؛ نیاز به دارو یا جراحی برای شل کردن اسفنکتر مقعد دارند. با این حال در ادامه برخی از روش های معمول که برای درمان فیشر مورد استفاده قرار می گیرند را برای شما توضیح می دهیم. درمان فیشر - دکتر دانش پژوه

1. درمان فیشر با دارو

در درمان فیشر بسیار رایج است که از دارو استفاده شود. برخی از این داروها شامل: پماد نیترات: پزشک شما ممکن است یکی از نوع پمادها را برای کمک به افزایش جریان خون در کانال مقعد و اسفنکتر تجویز کند. پمادهای نیترات در بهبود سریعتر شقاق بسیار کمک کننده هستند. توجه کنید که برخی از عوارض جانبی ممکن است شامل سردرد، سرگیجه و فشار خون پایین باشد. پماد نیترات نباید ظرف 24 ساعت پس از مصرف داروهای اختلال نعوظ مانند سیلدنافیل (ویاگرا)، تادالافیل (سیالیس) یا واردنافیل (لویترا) استفاده شود. مسدود کننده های کانال کلسیم: این ها داروها کاهش دهنده فشار خون هستند. برخی از موارد موضعی آنها می توانند شقاق مقعدی را نیز درمان کنند. همچنین، عوارض جانبی این دارو برای درمان فیشر ممکن است شامل سردرد باشد. تزریق بوتاکس: زمانی که درمان های موضعی جواب نمی دهد، تزریق سم بوتولینوم نوع A (بوتاکس) به اسفنکتر گاهی اوقات مرحله بعدی است. تزریق بوتاکس به طور موقت عضله اسفنکتر را فلج می کند، درد را تسکین می دهد. این روش در 60 تا 80 درصد بیماران را ترغیب به بهبودی می کند. بهتر است بدانید که دوز مورد استفاده بسیار کم است، بنابراین خطر مسمومیت بوتولیسم وجود ندارد. از عوارض نیز، ممکن است نتوانید حرکات روده یا دفع گاز خود را کنترل کنید، در نظر داشته باشید که احتمال عود نمودن و برگشت دوباره این بیماری وجود دارد و حدودا 40 درصد تخمین زده می شود. در اینصورت فرد نیاز مند است که مجددا بوتاکس را تزریق نماید.

2. درمان فیشر با لیزر: راه حلی دائمی و کم عوارض

لیزر شقاق یک پروسه نوین و بدون عارضه در درمان فیشر آنال می باشد که به عنوان بهترین نوع درمان این بیماری و پرطرفدارترین متد در رفع شقاق در حرفه پزشکی شناخته شده است. درمان فیشر با لیزر با استفاده از بی حسی موضعی آغاز می شود و با استفاده از ابزاری به نام اسپوکولوم که درون مقعد قرار داده شده و با تنظیم آن کانال مقعد باز می شود، سپس از اشعه مادون قرمز لیزر برای افزایش جریان خون در ناحیه شکاف استفاده می شود و موجب ترمیم و بازسازی شقاق خواهد شد. این روش باعث بهبود و درمان فیشر خواهد شد.  استفاده از لیزر به این دلیل است که منطقه تمرکز ثابت و کنترل بیشتری بر جراحی ارائه می دهد. همچنین، با استفاده از لیزر، احتمال عود فیشر در مقایسه با جراحی های سنتی کمتر است. درمان فیشر با لیزر تقریبا 30 دقیقه طول می کشد. پس از جراحی لیزر نیز در عرض 24 تا 48 ساعت بیمار ترخیص می شود. درمان فیشر با لیزر یک روش کم تهاجمی است و بیمار به سختی دردی را تجربه می کند. این راه حل دائمی برای فیشر است، اما بیمار باید تمام دستورالعمل های داده شده را رعایت کند تا از همه عوارض جلوگیری شود. درمان فیشر با این روش کاملا بی خطر است و هیچ آسیبی به پوست یا هیچ یک از اعضای بدن بیمار وارد نمی شود. به همین دلیل برخی از مزایای این روش را عنوان می کنیم:
  • روش درمانی سریع همراه درد کمتر
  • زمان بهبودی سریع
  • رفع بی اختیاری مدفوع یا نشت مدفوع
  • خونریزی کم و معمولا بدون خونریزی
  • مراقبت های بعد از جراحی و درد بسیار کمتر است.
  • بازگشت به فعالیت عادی معمولا ظرف 24 ساعت است.
  • بدون بریدگی یا زخم باز

3. درمان فیشر با جراحی

اگر فیشر مزمن مقعدی دارید که به درمان های دیگر مقاوم است. یا اگر علائم شما شدید باشد، پزشک ممکن است جراحی را توصیه کند. پزشکان معمولا روشی به نام اسفنکتروتومی داخلی جانبی (LIS) انجام می‌دهند. این روش شامل بریدن بخش کوچکی از عضله اسفنکتر مقعد برای کاهش اسپاسم و درد و ارتقای بهبودی است. به عبارتی دیگر، جراحی برای بیمارانی در نظر گرفته شده است که این روش های معمول و ساده در آنها کارساز نیست. این روش به عنوان “اسفنکتروتومی جانبی” گفته می شود. هدف این است که یکی از عضلات پایین را بریده و اسپاسم عضلات اسفنکتر مقعد را برای همیشه کاهش دهد. این روش درمانی در حدود 90 درصد بیماران موثر است. عمل جراحی درمان فیشر تحت بیهوشی عمومی به عنوان یک روش روزانه انجام می شود. پس از آن نیز در حدود دو تا چهار هفته بهبود می یابند. مطالعات نشان داده اند که برای درمان شیفر مزمن، جراحی بسیار موثرتر از هر درمان پزشکی است. با این حال، جراحی خطر کمی برای ایجاد بی اختیاری دارد. بهتر است بدانید که: قبل از جراحی چه کاری باید انجام دهم؟
  • اگر سیگار می کشید، باید آن را ترک کنید، زیرا خطر ابتلا به عفونت قفسه سینه و زخم را افزایش می دهد.
  • تا می توانید فعال بمانید. فعالیت بدنی کم قبل از جراحی می تواند مفید باشد.
  • اگر از بیهوشی عمومی استفاده می شود، لطفا شش ساعت قبل از عمل، خوردن یا نوشیدن چیزی به جز آب را متوقف کنید و دو ساعت قبل از عمل، نوشیدن آب را متوقف کنید.
  • اگر بی حس کننده موضعی دارید، می توانید به طور معمول غذا بخورید و بنوشید.
درمان فیشر - دکتر دانش پژوه

4.روش دیلاتاسیون ( اتساع دریچه مقعد)

این شیوه درمانی به عنوان یک شیوه خطرناک و پرعارضه شناخته می شود و در گذشته به میزان زیادی قابل انجام بوده است. عوارضی که این روش برای بیمار دارد سبب شده است تا به سرعت جایگاه خود را به متدهای نوین داده و هم اکنون با استقبال از سوی بیماران روبرو نشود. در این روش که جراح عمومی با استفاده از دستکش و مواد روان کننده سعی دارد تا کم کم و آهسته دریچه مقعد را باز کرده و طبیعی وار در دیوار های آن کشش ایجاد کند، درد به سرعت کاهش می یابد. با توجه به نظر پزشک معالج در صورت لزوم از اسفنجی کوچک برای جلوگیری نمودن از ایجاد لخته خون استفاده خواهد شد. علی رغم رعایت نکات و احتیاط های لازم چون عضلات بیش از حد کشیده شده اند عوارض روش دیلاتاسیون که در ذیل به آن ها اشاره می شود این شیوه را به سمت منسوخ شدن پیش می برد:

  • تشکیل لخته خون
  • آسیب رسیدن به اسفنکتر های مقعدی
  • بی اختیاری رفع گاز ها و برون ده روده
  • پاره شدن بافت مقعدی

درمان فیشر در بارداری

فیشر معمولا در اثر ضربه به کانال مقعد ایجاد می شود. این ضربه می تواند به دلیل یبوست، IBS یا بیماری کرون باشد. از آنجایی که زنان باردار بیشتر از یبوست رنج می برند، احتمال ایجاد شقاق مقعدی در آنها بیشتر است. با این حال، فیشر می تواند پس از زایمان نیز ظاهر شود. اگرچه نمی‌توانید همه عوامل خطر مرتبط با فیشر را کنترل کنید، اما می‌توانید از چند استراتژی برای کاهش شانس ابتلا به آنها استفاده کنید. برخی از این استراتژی ها شامل:
  • مصرف یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و فیبر
  • نوشیدن حداقل 10 لیوان آب در روز
  • پرهیز از غذاهایی که ممکن است معده شما را ناراحت کند
  • استراحت های طولانی مدت از نشستن
  • اگر در دوران بارداری از یبوست رنج می برید، به قرص های ملین اعتماد نکنید. زیرا برخی از آنها می توانند باعث انقباضات رحمی و کم آبی بدن شوند.
درمان فیشر - دکتر دانش پژوه

درمان فیشر در تهران

امروزه کلینیک های بسیاری برای درمان امثال این عارضه ها ایجاد شده اند که اغلب آنها در تهران قرار گفته است. شناختن و تحقیق درباره درمان فیشر در تهران نیز ممکن است سخت به نظر برسد. اما می توانید با پرسیدن سوالاتی در مورد بیماری خود از تجربه و تخصص پزشک آگاهی پیدا کنید. دقت داشته باشید که به هیچ وجه نباید از پرسیدن سوال خجالت بکشید.
  • چه چیزهایی باعث ایجاد فیشر در من شده و این علائم رفع شدنی هستند؟
  • آیا دلایل احتمالی دیگری برای علائم من وجود دارد؟
  • آیا به هیچ آزمایشی نیاز دارم؟
  • آیا وضعیت من احتمالا موقتی (حاد) است یا مزمن؟
  • آیا توصیه های غذایی وجود دارد که باید رعایت کنم؟
  • آیا محدودیت هایی وجود دارد که باید رعایت کنم؟
  • بهترین اقدام چیست؟
  • شما پیشنهاد می کنید از چه درمان هایی استفاده شود؟
  • آیا مقالات یا بروشورهایی در این باره وجود دارد که اطلاعات بیشتری کسب کنم؟ یا شما وب سایتی را در این باره پیشنهاد می کنید؟
یکی از این کلینیک های معتبر و پزشکان متخصص، دکتر دانش پژوه هستند. ایشان با دارا بودن بورد تخصصی جراحی فارغ التحصیل پزشکی عمومی از دانشگاه شهید بهشتی و فارغ التحصیلی بورد تخصصی جراحی از دانشگاه‌ علوم پزشکی ایران؛ سال های زیادی است که در درمان فیشر و به صورت کلی بیماری ها نشیمنگاه، مشغول به فعالیت هستند. دکتر دانش پژوه معمولا از سریعترین روش ها همانند لیزردرمانی برای جراحی و درمان فیشر استفاده می کنند. همچنین تجهیزات و تکنولوژی مورد استفاده ایشان از جدیدترین دستگاه ها می باشد. که باعث می گردد تا روند درمان راحت و سریعتر طی شود. درمان فیشر - دکتر دانش پژوه

سوالات متداول درمان فیشر

1. تغییر سبک زندگی با رژیم غذایی پر از فیبر و سبزیجات 2. دارو درمانی 3. درمان فیشر با لیزر 4. جراحی 5.روش دیلاتاسیون ( اتساع دریچه مقعد)

 

درمان فیشر با لیزر یک روش کم تهاجمی است و بیمار به سختی دردی را تجربه می کند. این راه حل دائمی برای فیشر است، اما بیمار باید تمام دستورالعمل های داده شده را رعایت کند تا از همه عوارض جلوگیری شود. درمان فیشر با این روش کاملا بی خطر است و هیچ آسیبی به پوست یا هیچ یک از اعضای بدن بیمار وارد نمی شود

  • مصرف یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات و فیبر
  • نوشیدن حداقل 10 لیوان آب در روز
  • پرهیز از غذاهایی که ممکن است معده شما را ناراحت کند
  • استراحت های طولانی مدت از نشستن
  • اگر در دوران بارداری از یبوست رنج می برید، به قرص های ملین اعتماد نکنید. زیرا برخی از آنها می توانند باعث انقباضات رحمی و کم آبی بدن شوند.

1 نظر

  • ممنون از شرح راه های درمان فیشر

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *