درمان شقاق مقعدی - درمان شقاق مقعد - دکتر دانش پژوه

فهرست مطالب

شقاق مقعدی یک مشکل دردناک رایج است که ممکن است برای تمام گروه های سنی ایجاد شود و این تجربه دردناک می تواند برای هر فردی در طول زندگی پدیدار شود. از آنجایی که هر یک از روش های درمان شقاق مقعدی دارای محدودیت هایی مانند خطر بی اختیاری مدفوع، درد و میزان عود مجدد هستند، لذا محققان سعی کردند بهترین روش درمان شقاق را که موثرتر و کم تهاجمی تر باشد بیابند. لیزر برای اولین بار توسط لئوناردو لیزر در درمانگاهی در کشور هند معرفی شد. در ابتدا لیزر برای انجام عملیات بر روی اسفنکتروتومی داخلی استفاده می شد. این روش بدون خونریزی است و جراح کنترل خوبی بر محل عمل دارد. عوارض جانبی لیزر شقاق حداقل است و شقاق مزمن با لیزر به طور کامل از بین می رود. این امر مانع از هر گونه ناراحتی طولانی مدت و بهبود سریعتر بیمار می شود.

درمان شقاق مقعدی - دکتر دانش پژوه

علت ایجاد شقاق مقعد

درمان شقاق مقعد پیچیدگی‌های خاص خود را دارد. شقاق مقعدی یک پارگی کوچک در بافت نازک و مرطوب (مخاط) است که مقعد را می پوشاند. هنگامی که مدفوع سفت یا بزرگ در حین اجابت مزاج دفع می کنید، ممکن است شقاق مقعدی ایجادشود. شقاق مقعدی به طور معمول با تخلیه روده موجب درد و خونریزی می‌شود. همچنین ممکن است دچار اسپاسم در حلقه عضله در انتهای مقعد (اسفنکتر مقعد) شوید. شقاق مقعدی در نوزادان بسیار شایع است اما می‌تواند افراد را در هر سنی تحت تاثیر قراردهد. بیشتر شقاق‌های مقعدی با درمان‌های ساده مانند افزایش مصرف فیبر یا نشستن در آب گرم بهترمی‌شوند. برخی از افراد مبتلا به شقاق مقعد ممکن است نیاز به دارو یا گاهی اوقات جراحی داشته باشند.

علل شایع شقاق مقعدی عبارتنداز:

  • دفع مدفوع بزرگ یا سفت
  • یبوست و زور زدن در هنگام اجابت مزاج
  • اسهال مزمن
  • رابطه مقعدی
  • زایمان

علل کمتر شایع شقاق مقعدی عبارتند از:

  • عارضه کرون یا دیگر موارد از بیماری های التهابی روده
  • سرطان مقعد
  • اچ آی وی
  • بیماری سل
  • سیفلیس

بیشتر بخوانیم درباره 🔹 جراح بواسیر🔹

علائم شقاق مقعدی

علامت و شواهد بروز شقاق مقعدی عبارت اند از:

  • درد گاهی اوقات شدید، در هنگام اجابت مزاج
  • احساس ناراحتی و درد بعد از اجابت مزاج ممکن است تا چند ساعت ادامه دار باشد.
  • وجود خون قرمز روشن در مدفوع یا دستمال توالت پس از اجابت مزاج و تخلیه روده
  • یک ترک قابل مشاهده در پوست اطراف مقعد
  • یک برآمدگی کوچک یا ناهنجاری پوستی نزدیک شقاق مقعد

اگر دوست دارید درباره علائم و دلایل بروز خارش مقعدی هم اطلاعاتی کسب کنید این مطلب به شما کمک میکند: علت خارش مقعدی

درمان شقاق مقعدی - دکتر دانش پژوه
درمان شقاق مقعدی - دکتر دانش پژوه

درمان شقاق مقعد چقدر طول می‌کشد؟

در درمان شقاق مقعد عوامل و متغیرهای فراوانی دخیل هستند که می‌توانند تعیین‌کننده مدت زمان درمان باشند. اولین متغیر به شدت عارضه بازمی‌گردد. دراین حالت طبیعی است که هرچه عارضه عمیق‌تر و طولانی مدت‌تر باشد به همان اندازه وقت و انرژی برای درمان شقاق مقعدی صرف‌شود. دومین مورد به نحوه درمان شقاق مقعدی مربوط است. پزشک سعی می‌کند با تجویز داروها بنا به شرایط بیمار درمان شقاق مقعدی را سرعت ببخشد. درنهایت امر نیز چنانچه این روش‌ها به نتیجه نرسید، نوبت به انجام عمل جراحی با لیزر می‌رسد. طبیعتاً دوران نقاهت پس از انجام عمل لیزر به میزان دستکاری انجام‌شده توسط پزشک بازمی‌گردد. بنابراین به صورت قطع نمی‌توان زمان خاصی را برای درمان شقاق مقعدی درنظرگرفت. به همین دلیل تنها مرجع تعیین‌کننده در این زمینه پزشک معالج است. تنها مشورت با وی است که می‌تواند زمان تخمینی را برای پایان درمان شقاق مقعد مشخص‌کند.

انواع راه‌های درمان شقاق مقعد

اکثر شقاق‌های کوتاه مدت مقعدی می‎‌توانند با درمان خانگی در عرض 4 تا 6 هفته بهبود یابند. درد حین اجابت مزاج معمولاً ظرف چند روز پس از شروع درمان خانگی از بین می‌رود.

چندین مرحله وجوددارد که می‌توانید برای تسکین علائم خود و کمک به درمان شقاق مقعدی انجام دهید:

  • سعی‌کنید از یبوست جلوگیری کنید.
  • میوه ها، سبزیجات، لوبیاها و غلات کامل را هر روز در رژیم غذایی خود بگنجانید. این غذاها سرشار از فیبر هستند.
  • به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
  • هر روز ورزش کنید حتی شده به مقدار کم.
  • در صورت نیاز هر روز یک مکمل فیبر مانند Benefiber Citrucel یا Metamucil مصرف کنید. همه دستورات روی جعبه دارو را بخوانید و دنبال کنید.(حتما حتما با مشورت پزشک)
  •  زیاد روی توالت ننشینید.
  • برای درمان شقاق مقعد سعی‌کنید از نرم‌کننده‌ها یا ملین‌های مدفوع استفاده‌کنید تا حرکات روده کمتر دردناک باشد. از پزشک خود بپرسید که چه مدت باید ملین مصرف‌کنید.
  • 2 یا 3 مرتبه در هر روز به مدت 20 دقیقه در یک وان پر شده از چند سانتی متر آب گرم بنشینید. به این امر حمام سیتز می‌گویند. این روش بافت پاره‌شده را تسکین می‌دهد و شل‌شدن اسفنکتر داخلی مقعد به حل مشکل شما کمک می‌کند. از قراردادن صابون، نمک و شامپو در آب خودداری کنید.
  • با پزشک خود در مورد مصرف کرم‌های بدون نسخه مانند اکسید روی، Preparation H، Anusol یا هیدروکورتیزون 1%، برای مدت کوتاهی صحبت‌کنید. اینها ممکن است به تسکین بافت مقعد کمک کنند.
  • از دارو برای درمان شقاق مقعدی استفاده کنید. تمام دستورالعمل‌های مربوط به دارو را بخوانید و کامل به آن عمل کنید. اگر پزشک معالج داروی تجویزی برای کاهش علت درد مقعد به شما داده است، آن را مطابق دستورالعمل جعبه مصرف کنید.
درمان شقاق مقعد - دکتر دانش پژوه
درمان شقاق مقعد - دکتر دانش پژوه

درمان شقاق مقعد در بارداری

زنان باردار با توجه به وضعیت شکننده‌ای که دارند به شدت هرچه تمام‌تر در خطر ابتلا به شقاق مقعدی هستند. برای درمان شقاق مقعد در دوران بارداری نیز در ابتدا همان روش‌های درمانی معمول پیشنهاد می‌شود. این روش‌ها شامل مصرف بیشتر فیبر، نشستن در آب گرم و استفاده از دستمال مرطوب هستند. چنانچه هریک از روش‌های نام‍برده نتوانست منجر به درمان شقاق مقعد شود باید استفاده از دارو در دستور کار قرار بگیرد. البته باتوجه به اینکه زنان باردار باید به فکر سلامت فرزند خود نیز باشند به هیچ عنوان مصرف خودسرانه هیچ دارویی توصیه نمی‌شود. به همین دلیل باید نهایت حساسیت ممکن را در این زمینه به خرج داده و همه داروها صرفاً با مشورت پزشک مصرف شوند. البته با توجه به اهمیت سلامت جنین، پزشکان عمدتاً سعی می‌کنند کرم را بر قرص و دارو ارجحیت دهند. به همین دلیل زنان بارداری که مبتلا به این عارضه هستند برای درمان شقاق مقعدی عمدتاً از کرم‌های مخصوص استفاده می‌کنند.

رضایت چشمگیر بیماران از لیزر شقاق

بدین ترتیب با انجام تحقیقات گسترده بر روی فرآیند لیزر درمانی و نتایج عالی و چشمگیری که از آن مشاهده شد، پزشکان امروزه این متد درمانی منحصر بفرد را برای درمان شقاق مقعد بکار می گیرند تا از بهترین و مطمئن ترین شیوه برای معالجه بیماران استفاده کرده باشند. جالب است بدانید که سطح رضایت بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار گرفته اند و افرادی که با لیزر شقاق درمان شده اند بسیار متفاوت است. همچنین میزان بروز عوارض ناشی از آن نیز قابل توجه می باشد.بیمارانی که با لیزر درمانی مداوا شده اند با هیچگونه عوارض و مشکلات بعدی مواجه نشده اند و اگر در یک یا دو نفر مشکلی بوجود آمده باشد به دلیل شرایط خاص بیمار بوده است که به سرعت برطرف شده است. این نتایج قابل توجه نقش بسیار موثری در درمان بیماری شقاق و رضایتمندی بیماران و سهولت انجام کار برای پزشکان متخصص دستگاه گوارش دارد. خوشبختانه لیزر شقاق در سراسر نقاط جهان در حال انجام است و بیماران از مزایای فراوان آن بهره مند می شوند.

نتایج حاصل از لیزر شقاق

در یک مطالعه آزمایشی بر روی 25 بیمار مرد و زن در سن 20 تا 75 سال که به صورت بالینی بیماری آن ها فیشر مزمن مقعدی تشخیص داده شد، برای درمان بیماران از لیزر کربن دی اکسید استفاده شد. طی این فرآیند بافت های فیبروتیک و گرانولیت را حذف کرده و بر پایه و لبه های شقاق با لیزر پرتوافکنی شد. در حالت مداوم لیزر روی 8 نقطه از اسفنکتر تابانیده شد به طریقی که از ضخامت کامل اسفنکتر بدون وقفه عبور می کرد. پس از آن، ناحیه اطراف زخم فیشر با حالت عمیق و کوچکی از تابش لیزر محصور شد تا لایه زیر موکوسی برای احیاء و جوان سازی تحریک شود. پس از انجام این روش بیماران طی 6 ماه تا 1 سال مورد بررسی قرار گرفتند. درد، خونریزی و یبوست به طور قابل توجهی بهبود یافت. شقاق در هیچ یک از بیماران بعد از پیگیری 1 ساله عود نکرده و هیچ کدام از آنها بی اختیاری مدفوع و یا عدم توانایی کنترل عبور گاز را نیز نداشتند. این مطالعه نشان داد که این عمل جراحی مبتنی بر لیزر یک روش ساده، ایمن و موثر برای درمان فیشر مقعدی است که می تواند با بی حسی موضعی در یک کلینیک بصورت سرپایی با حداقل عوارض بعد از عمل انجام شود.

درمان شقاق مقعد در تهران

با توجه به اینکه اقدام به موقع برای درمان شقاق مقعدی می‌تواند فرایند درمان را سرعت بخشیده و از بسیاری از عوارض جانبی جلوگیری‌ کند، لزوم مراجعه به یک پزشک حاذق در سریع‌ترین زمان ممکن وجود دارد. برای یافتن اطبای مجرب نیز کافیست سری به صفحات اینترنتی بزنید تا بتوانید کلینیک مورد نظر خود را بیابید. در این میان اما دکتر دانش پژوه که از برد تخصصی جراحی دانشگاه علوم پزشکی ایران بهره‌مند بوده و همچنین عضو هیئت علمی دانشگاه تهران از سال 1374 است، به عنوان یکی از خبره‌ترین متخصصان این حوزه به شمار آمده و با تکیه به دانش و تجربه خود می‌تواند در حل مشکلات مربوط به شقاق مقعدی و درمان کامل آن یاری‌گر بیماران باشد. متقاضیان تنها کافی است به وب سایت دکتر دانش پژوه مراجعه‌کنند تا رزومه و اطلاعات لازم را به دست‌آورده و با مشاورین کلینیک ایشان در ارتباط باشند. همچنین آدرس مطب دکتر دانش پژوه عبارت است از: خیابان شریعتی – پل رومی – بالاتر از مترو قیطریه – کوچه سلمان  – پلاک 35 – ساختمان نگین پل رومی – واحد 4 – کلینیک دکتر محمد مهدی دانش پژوه

سوالات متداول درمان شقاق مقعد

  • سعی‌کنید از یبوست جلوگیری کنید.
  • میوه ها، سبزیجات، لوبیاها و غلات کامل را هر روز در رژیم غذایی خود بگنجانید. این غذاها سرشار از فیبر هستند.
  • به مقدار زیاد مایعات بنوشید.
  • هر روز کمی ورزش کنید.
  • در صورت نیاز هر روز یک مکمل فیبر مانند Benefiber، Citrucel یا Metamucil مصرف کنید. همه دستورات روی جعبه دارو را بخوانید و دنبال کنید.
  •  زیاد روی توالت ننشینید.
  • برای درمان شقاق مقعد سعی‌کنید از نرم‌کننده‌ها یا ملین‌های مدفوع استفاده‌کنید تا حرکات روده کمتر دردناک باشد. از پزشک خود بپرسید که چه مدت باید ملین مصرف‌کنید.
  • 2 یا 3 مرتبه در هر روز به مدت 20 دقیقه در یک وان پر شده از چند سانتی متر آب گرم بنشینید. به این امر حمام سیتز می‌گویند. این روش بافت پاره‌شده را تسکین می‌دهد و به شل‌شدن اسفنکتر داخلی مقعد به حل مشکل شما کمک می‌کند. از قراردادن صابون، نمک و شامپو در آب خودداری کنید.
  • با پزشک خود در مورد مصرف کرم‌های بدون نسخه مانند اکسید روی، Preparation H، Anusol یا هیدروکورتیزون 1%، برای مدت کوتاهی صحبت‌کنید. اینها ممکن است به تسکین بافت مقعد کمک کنند.
  • از دارو برای درمان شقاق مقعدی استفاده کنید. تمام دستورالعمل‌های مربوط به دارو را بخوانید و کامل به آن عمل کنید. اگر پزشک معالج داروی تجویزی برای کاهش درد به شما داده است، آن را مطابق دستورالعمل جعبه مصرف کنید.

شقاق مقعدی یک پارگی کوچک در بافت نازک و مرطوب (مخاط) است که مقعد را می پوشاند. هنگامی که مدفوع سفت یا بزرگ در حین اجابت مزاج دفع می کنید، ممکن است شقاق مقعدی ایجادشود. شقاق مقعدی به طور معمول با تخلیه روده موجب درد و خونریزی می‌شود. همچنین ممکن است دچار اسپاسم در حلقه عضله در انتهای مقعد (اسفنکتر مقعد) شوید.

علل شایع شقاق مقعدی مانند: دفع مدفوع بزرگ یا سفت، یبوست و زور زدن در هنگام اجابت مزاج، اسهال مزمن، رابطه مقعدی، زایمان

علل کمتر شایع شقاق مقعدی عبارتنداز: عارضه کرون یا دیگر مورد از بیماری های التهابی روده، سرطان مقعد، اچ آی وی، بیماری سل، سیفلیس



1 نظر

  • ممنون که با ادبیات ساده و روان این موضوع پزشکی رو شرح دادید. خیلی استفاده کردم

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *