بد نیست بدانید که نواحی مختلف بدن از جمله مقعد انسان همانند سطح پوست می توانند دچار ترک خوردگی و زخم شوند. اینجا یکی از تفاوت های قابل احساسی که بین زخم ها می توان مشاهده کرد اختلاف در سرعت تشخیص این عارضه در مقعد با پوست بدن است. در واقع زخم های ایجاد شده در ناحیه مقعد مانند زخم های سطحی بدن سریعا ایجاد درد نمی کنند و با توجه به ناحیه ای که شقاق یا ترک های مقعدی به وجود می آید سطحی از درد و یا خونریزی در ابتدای امر مشاهده خواهد شد. علل به وجود آمدن شقاق می تواند با توجه به نوع زندگی فرد و یا شرایطی که در دوره های مختلف در آن قرار می گیرد متفاوت باشد که در ادامه به آن ها اشاره خواهد شد.

علت های اصلی بروز بیماری شقاق چیست؟

یبوست و عادات تغذیه ای نادرست

بیمارانی که از شقاق شکایت دارند در اغلب موارد با رعایت نکات ساده و جلوگیری از یبوست می توانند از حاد تر شدن این بیماری جلوگیری نمایند اما متأسفانه رژیم های غذایی غلط که امروزه بیشتر مردم را به سوی خود جلب کرده است و استفاده بیش از حد از فست فود ها، سرخ کردنی ها و خوراکی های یبوست آور منجر می شود که میزان شیوع شقاق مقعدی افزایش یابد. مصرف مناسب خوراکی های ملین و نوشیدنی های سالم در طول روز از یبوست پیشگیری می کند و بروز و پیشرفت این بیماری را به طور قابل توجهی کاهش خواهد داد.

اسهال مزمن و طولانی

همانطور که یبوست در ایجاد شقاق نقش دارد، اسهال به مدت طولانی و پشت سر هم از دیگر عوامل مؤثر در بوجود آمدن فیشر یا شقاق مقعدی است. اسهال مکرر سوزش کانال مقعد را دو چندان کرده و سبب آزردگی بیشتر بافت این ناحیه و تشدید شقاق می شود.

استفاده از دستمال زبر در دستشویی

خشک نمودن مقعد پس از دستشویی اگر با دستمال های نرم صورت نگیرد سبب ایجاد زخم های ناحیه مقعدی می شود. حتما باید از استفاده کردن دستمال های زبر اجتناب شود و حوله یا دستمال با بافت لطیف و نخی یا دستمال مرطوب مورد استفاده قرار گیرد.

رابطی جنسی مقعدی

یکی از شایع ترین دلایل ایجاد شقاق، روابط جنسی از ناحیه مقعد می باشد که سبب آسیب رسانی جدی به بافت های کانال رکتوم و اسفنکتر های داخلی این عضو خواهد شد. این روابط در طولانی مدت علاوه بر شقاق مشکلات بی اختیاری مدفوع و گاز های روده را نیز به وجود خواهد آورد.

تنگ بودن عضلات دریچه مقعد

تنگی عضله های مقعد موجب می شود که مدفوع به سختی خارج شده و در نتیجه فرد خونریزی و بروز زخم و برش های سطحی مقعد را مشاهده نماید.

بارداری و آسیب رسیدن به مقعد

بارداری، زایمان طبیعی و فشار های وارده به ناحیه تحتانی لگن همگی در ایجاد بیماری های مقعد نقش زیادی دارند. به این دلایل خطر مبتلا شدن به شقاق یا فیشر مقعدی در بانوان بسیار بیشتر از مردان است.

سرطان ناحیه راست روده، بیماری کرون و بیماری های التهابی روده

علاوه بر اینکه شقاق حاد و مزمن در طولانی مدت سبب بروز سرطان ناحیه رکتوم خواهد شد بالعکس سرطان ناحیه راست روده، بیماری کرون و بیماری های التهابی روده نیز می توانند مقعد را با حساسیت مواجه کرده و موجب پیدایش شقاق شوند. لذا افرادی که به این امراض دچار می شوند باید مراقبت های لازم و ویژه را برای جلوگیری از عارضه ها و بیماری های دیگر ناحیه تحتانی لگن و مقعد به عمل آورند تا از ابتلای به آن ها مصون باشند.

خاراندن بیش از حد مقعد

گاهی اوقات بیماری هایی مانند وجود انگل و یا حساسیت های پوستی رکتوم، سبب احساس خارش های مکرر مقعد می شود که اگر فورا درمان نشوند در اثر خاراندن بیش از حد این ناحیه شقاق مقعد و زخم و خونریزی نمایان خواهد شد.

2 دیدگاه ‌ها

  • سلام من چند سال هست مشکل مقعد دارم خارش وترشع بیش ازحددارم هردکتری که گفتند رفتم علاج نشد

    • با سلام و وقت بخیر
      نیازی به اعمال جراحی ولیزری ندارید به همکاران فوق تخصص گوارش مراجعه فرماید

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *