در ابتدا ممکن است کیست مویی علائم قابل توجهی از خود نشان ندهد، بلکه مانند یک فرورفتگی کوچک و کم عمق در سطح پوستتان به نظر برسد. با این حال، هنگامی که فرورفتگی آلوده می شود، به سرعت به یک کیست (یک کیسه بسته پر از مایع) یا آبسه (یک بافت متورم و ملتهب که در آن چرک جمع می شود) تبدیل خواهد شد. در نتیجه اینکه یک کیست مویی چگونه و توسط کدام پزشک تشخیص داده می شود برای اجرای روش های درمانی مؤثر و رسیدن به یک نتیجه موفقیت آمیز حائز اهمیت است.
برای کیست مویی چه دکتری باید رفت؟ شناسایی کیست مویی و تشخیص علائم عفونت
کیست مویی می تواند توسط متخصص جراحی دستگاه گوارش یا جراح عمومی بر اساس علائم و یافته های بررسی فیزیکی شما تشخیص داده شود. برای تشخیص اولیه، نیازی به نمونه برداری از خون یا تصویربرداری نیست. اگر شما متوجه علائم یا نشانه های یک کیست مویی می شوید، به پزشک خود مراجعه کنید او می تواند وضعیت را با بررسی ضایعه و نوع پیشرفتی که در بدنتان داشته است (تشخیص میزان عفونت)، به درستی تشخیص دهد.
تشخیص کیست مویی می تواند با پرسش سوالاتی از فرد انجام شود که این سوالات ممکن است شامل موارد زیر باشند:
- از چه زمانی علائم برای اولین بار تجربه شد؟
- آیا این مشکل قبلا هم برای بیمار پیش آمده است؟
- آیا تب و علائم دیگری وجود دارد؟
- بیمار چه داروهایی به طور منظم مصرف می کند؟
در حال حاضر دلیلی دقیق برای ایجاد کیست های مویی یا سینوس پیلونیدال مشخص نیست اما موهای در حال رشد می تواند سبب بروز آن شود. در واقع، نام “pilonidal” به معنی “لانه مو” است. پزشکان گاهی اوقات می توانند فولیکول های مو را درون کیست مشاهده کنند. اگر فرد سعی کنند که از ورود نیرو یا اصطکاکی که به منطقه اعمال می شود، جلوگیری نمایند در پیشگیری از آن دخیل خواهد بود. جالب است بدانید که کیست مویی همچنین می تواند به علت آسیب های مکرر محلی باشد. در طی جنگ جهانی دوم، بیش از 80.000 سرباز آمریکایی با این شرایط بستری شدند. این باعث شد که کیست مویی به عنوان “بیماری جیپ سوار” شناخته شود.
برای درمان کیست مویی به چه دکتری مراجعه کنیم؟ درمان محافظه کارانه کیست مویی
اگر کیست مویی شما در ابتدای بروز آن تشخیص داده شود، شما درد شدیدی را تجربه نمی کنید و نشانه ای از التهاب نیست. در نتیجه احتمال دارد که پزشک شما یک آنتی بیوتیک وسیع را تجویز کند. یک آنتی بیوتیک وسیع آنتی بیوتیکی است که طیف وسیعی از باکتری ها را درمان می کند. مهم است بدانیم که این دارو عارضه سینوسی را درمان نخواهد کرد، اما از عفونت و ناراحتی آن جلوگیری می کند. در نهایت پزشک توصیه می کند که به صورت مرتب مو های ناحیه را اصلاح کنید و توجه ویژه ای به بهداشت داشته باشید.
در صورت جدی تر شدن کیست مویی و در صورتی که فرد زمانی برای معالجه آن اقدام کند که محل پر از عفونت و آلودگی شده باشد مسلما راهی به جز یک درمان قطعی و مطمئن وجود نخواهد داشت و تنها مصرف آنتی بیوتیک نمی تواند تأثیرگذار باشد. لذا در این مواقع جراح عمومی با به کاربردن روش غیرتهاجمی و بدون عارضه لیزر کیست مویی تلاش می کند تا آن را منهدم کند و اثراتش را به طور کامل از بین ببرد. خوشبختانه با استفاده از این شیوه درمانی نوین بهبودی به سرعت حاصل شده و فرد دوران نقاهت قابل توجهی را طی نمی کند.
به طور کلی، چشم انداز درمانی هر شخصی که دارای کیست مویی است در صورتی که با روش های درمانی کامل و قابل اطمینان پیش رود، بسیار عالی خواهد بود. با این حال باید یادآوری شود که کیست مویی ممکن است در هر کسی که جراحی انجام داده باشد، دوباره تکرار شود. درصد این عود شایع است و در 40-50 درصد از افراد تخمین زده می شود. برای همین بکارگیری روش های درمانی جدید مانند لیزر کیست مویی از اهمیت خاص و ویژه ای برخوردار است.