یک فیستول رکتوواژینال یک اتصال غیر عادی بین بخش انتهایی روده بزرگ شما و واژن شما می باشد. محتوای شکمی می تواند از طریق فیستول ترشح کند در این اختلال خروج گاز یا مدفوع از واژن شما نیز امکان پذیر می باشد. یک فیستول رکتوواژینال ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
- آسیب در طول زایمان
- التهاب روده
- پرتو درمانی یا وجود سرطان در ناحیه مقعد
- عوارض پس از عمل جراحی در ناحیه مقعد
- التهاب روده یا دیگر اختلال تورم شکم
- پرتو درمانی یا وجود سرطان در ناحیه مقعد
- عوارض پس از عمل جراحی در ناحیه مقعد
شرایط ممکن است باعث ایجاد اختلالات احساسی و ناراحتی جسمی شود که بر اعتماد به نفس و روابط اجتماعی فرد تاثیر می گذارد. اگر نشانه ها و علائم فیستول رکتوواژینال را دارید حتی اگر از بیان آن ها خجالت می کشید با جراح متخصص عمومی صحبت کنید. برخی از فیستول های رکتوواژینال به خودی خود بسته می شوند اما اکثر آن ها به عمل جراحی نیاز دارند.
علائم فیستول رکتوواژینال
وابسته به مکان و اندازه فیستول ممکن است علائم جزئی یا اختلالات قابل توجهی در سلامت عمومی داشته باشید. نشانه ها و علائم فیستول رکتوواژینال ممکن است شامل موارد زیر شوند:
- عبور گاز، مدفوع یا چرک از واژن شما
- ترشحات بدبو واژن
- برگشت عفونت واژن یا مجرای ادراری
- سوزش یا درد در فرج، واژن و ناحیه بین واژن و مقعد
- درد در طول رابطه جنسی
چه موقع به دکتر مراجعه کنیم؟
اگر هر یک از نشانه ها و علائم فیستول رکتوواژینال را مشاهده کردید با پزشک متخصص جراح عمومی صحبت کنید. یک فیستول در ابتدا ممکن است وجود مشکلات جدی تر مثل عفونت، دمل یا سرطان را هشدار دهد. شناسایی دلیل فیستول به دکتر شما در انتخاب روش درمانی کمک می کند.
دلایل و علت فیستول رکتوواژینال
یک فیستول رکتوواژینال ممکن است به دلایل زیر ایجاد شود:
آسیب در طول زایمان
آسیب های مربوط به وضع حمل رایج ترین دلیل فیستول رکتوواژینال می باشد. این اختلال پس از زایمان طولانی و سخت ایجاد می شود.
التهاب روده
دومین دلیل رایج فیستول رکتوواژینال التهاب روده می باشد که در آن دستگاه گوارش متورم می شود. اکثر زنان با الهتاب روده به فیستول رکتوواژینال مبتلا نمی شوند اما ابتلا به این اختلال خطر ایجاد فیستول رکتوواژینال را افزایش می دهد.
سرطان یا پرتو درمانی در ناحیه مقعد
یک تومور سرطانی در رکتوم، واژن، رحم یا کانال مقعد می تواند باعث ایجاد فیستول رکتوواژینال شود. پرتو درمانی در این ناحیه خطر ابتلا به این نوع فیستول واژن را افزایش می دهد. یک فیستول ایجاد شده به وسیله پرتو درمانی معمولا شش ماه تا دو سال پس از پرتو درمانی ایجاد می شود.
عمل جراحی واژن، رکتوم یا مقعد
عمل جراحی در ناحیه مقعد، مثل برداشتن رحم در موارد نادر می تواند باعث ایجاد فیستول شود. فیستول ممکن است به دلیل آسیب در طول عمل جراحی یا عفونت یا چرک پس از انجام عمل ایجاد شود.
دلایل دیگر
به ندرت یک فیستول رکتوواژینال ممکن است به دلیل عفونت در مقعد یا رکتوم، عفونت های کوچک، تورم طولانی مدت روده یا رکتوم، مدفوع سخت و خشک که به رکتوم می چسبد یا آسیب به واژن بی ارتباط به زایمان ایجاد شود.
روش درمان فیستول رکتوواژینال
پس از تشخیص فیستول رکتوواژینال مرحله بعدی، انتخاب روش درمانی مناسب و ترمیم بافت های آسیب دیده می باشد. ابتدا مجرای فیستول را بریده و بافت سالم را به فیستول نزدیک می کنیم تا بیماری به طور کامل درمان شود. اگر علت ایجاد این نوع فیستول وجود زخم در عضلات بین واژن و مقعد باشد آن زخم نیز در همین عمل جراحی درمان می شود. رعایت نکات مراقبتی پس از انجام عمل جراحی و استفاده از مواد غذایی حاوی فیبر برای درمان کامل این بیماری از اهمیت ویژه ای برخوردار است.