متاسفانه هموروئید در دوران بارداری به خصوص در سه ماهه سوم، بسیار معمول است و برخی از زنان در دوران حاملگی بیشتر در معرض ابتلا به این بیماری قرار می گیرند. به طور معمول انتظار می رود بدن یک خانم باردار، تغییرات زیادی در این مدت داشته باشد که یکی از آن ها تورم رگ ها در ناحیه تناسلی است. اما گام هایی برای جلوگیری از این وضعیت ناراحت کننده و همچنین راه هایی برای کاهش عوارض آن وجود دارد. بروز هموروئید به این دلیل است که افزایش فشار در شکم آن ها که در ماه های آخر بارداری بیشتر به چشم می خورد، ممکن است رگ ها را در مقعد و عروق ناحیه تناسلی بزرگتر نماید. هورمون های بارداری نیز در این دوران به میزان بیشتری برانگیخته می شوند. اگر در هنگام بارداری هموروئید دارید، علائم شما ممکن است تا زمانی که فرد وضع حمل می کند، ادامه یابد.
Mary Jane Minkin، استاد بالینی زنان و زایمان در دانشگاه ییل می گوید: “ساده ترین راه برای درک هموروئید مشاهده رگ های متسع در ناحیه مقعد است.” بد نیست بدانید که هموروئید بارداری متفاوت از مواردی نیست که ممکن است هنگام بارداری شما تجربه شود. هموروئید در دوران بارداری (یا هر زمان دیگری) می تواند در داخل رکتوم یا خارج از آن باشد. آنهایی که خارج از رکتوم هستند (هموروئید خارجی) بیشتر احتمال خونریزی و خارش دارند، در حالی که هموروئید داخلی معمولا دردناک است و همچنین ممکن است احتمال خونریزی نیز داشته باشد.
چرا هموروئید در بارداری بیشتر معمول است؟
بعضی از مردم به هموروئید مبتلا می شوند، اما برای اکثر زنان هموروئید در دوران بارداری شایع تر است. یکی از دلایل آن، اینست که مادران اغلب خود را در معرض یبوست قرار می دهند. Candice Wood استاد بالینی در دانشگاه آریزونا و مرکز پزشکی دانشگاه بنر فونیکس می گوید: “این تنش باعث خواهد شد که رگ های خونی متورم شوند.” علاوه بر این، سطوح بالای پروژسترون موجب تورم و آماس عروق می شود.
در طول بارداری، حجم خون زن نیز به میزان قابل توجهی افزایش می یابد (حدود 50 درصد). این بدان معناست که خون و مایع درون رگ ها بیشتر جریان دارد و بنابراین رگ ها به دلیل حاملگی بزرگتر هستند. مسائل تشدید کننده این است که جریان خون از نیمه پایین بدن به علت بزرگ شدن رحم گرایش به کند و مسدود شدن دارد و کودک در حال رشد درون رحم، فشار بیشتری بر عروق خونی ایجاد می کند. وزن نوزاد و رحم بر رکتوم سبب می شود تا به هموروئید ها فشار بیشتری وارد آید. به همین دلیل وقتی مادران به هموروئید مبتلا می شوند، در دوره سوم بارداری، بدترین علائم را دارند. تقریبا تمام زنان در دوران بارداری با درجات خفیف یا شدید از هموروئید رنج می برند.
کنترل هموروئید در بارداری
هموروئید ها را می توان در دوران بارداری کنترل کرد و با بکارگیری اقداماتی از بروز علائم دردناک آن جلوگیری نمود.
کمپرس یخ
راحت ترین درمان استفاده از کمپرس آب یخ است که می تواند سریع ترین تسکین دهنده باشد ولو اینکه می تواند موقت عمل کند. کمپرس یخ تأثیر شگرفی در آرام نمودن این ناحیه دارد و استفاده از آن به شما کمک زیادی خواهد کرد.
حمام آب گرم
حمام آب گرم یک درمان خانگی آسان برای هموروئید حاملگی است. Minkin می گوید: “اگر درد دارید، بهترین دوست شما یک وان آب گرم است.” “شما لازم نیست چیزی را در آن قرار دهید – فقط بنشینید و یک کتاب را برای 10 یا 15 دقیقه بخوانید. سپس خارج شدن از وان، آهسته خشک نمودن منطقه و سپس خشک کردن سایر بدن، این کار بسیار آرامش بخش است.
پد جادویی
این پد ها اثر خنک کننده دارند و می توانند برای تمیز کردن منطقه یا هنگامی که تا کرده هستند به عنوان یک کمپرس برای کاهش تورم مورد استفاده قرار گیرند. یک مادر، که در طی بارداری کمتر از پنج هموروئید دارد، این پد ها برایش بسیار مفید می باشند.
دارو های بدون نسخه
کرم ها و پماد های مخصوص هموروئید یک لایه حفاظتی را روی بافت فراهم می کنند و حداقل به طور موقت کمک می کنند تا تورم را کاهش دهند. برای موارد شدیدتر، می توان از فرمول های حاوی استروئید (که به تسکین التهاب کمک می کنند) یا عوامل بیحس کننده (مخصوصا در افرادی که به هموروئید دردناک دچارند) استفاده نمود. توجه داشته باشید که برای استعمال این هر کدام از این دارو ها در دوران بارداری حتما با پزشک خود مشورت کنید تا مطمئن شوید که برای شما و جنین هیچگونه خطر یا عوارضی به همراه ندارد.