درمان بواسیر - دکتر دانش پژوه

درمان بواسیر چگونه انجام می‌پذیرد؟ بواسیر یا همان آسیب‌های وریدی ممکن است به دلیل عوامل مختلفی از جمله فشار زیاد در هنگام دفع مدفوع، نشستن طولانی، یبوست مزمن یا بارداری ایجاد شوند. اگرچه بواسیر می‌توانند ناراحتی و درد را به همراه داشته باشند، به طور معمول یک بیماری جدی محسوب نمی‌شوند. در این مقاله از سایت دکتر دانش پزوه قصد داریم به بررسی کامل راه های درمان بواسیر بپردازیم. اگر به دنبال راهنمایی جامع در این زمینه هستید، در ادامه با ما همراه باشید.

درمان بواسیر - دکتر دانش پژوه

چگونه بواسیر را درمان کنیم؟

در صورتی که بواسیر تشدید نشده باشد، می توان با درمان های مختلف خانگی علائم آن را تسکین داد. با این حال، گاهی اوقات بواسیر باعث درد مداوم یا ناراحتی تقریباً دائمی می شود که در این صورت  لازم است به پزشک مراجعه شود. به ویژه توصیه می گردد اگر بیمار دچارخونریزی مقعد شود حتی اگر خفیف باشد، سریعاً با پزشک مشورت کند؛ چراکه اینگونه علائم ممکن است نشانه نوع دیگری از بیماری ناحیه مقعد یا یک مشکل جدی تر باشد که نباید نادیده گرفته شود.

درمان بواسیر خارجی بدون جراحی

علاوه بر روش جراحی یا لیزر، اسکلروتراپی یک روش درمان بواسیر خارجی بدون جراحی بدون جراحی به شمار می رود. در این شیوه درمانگر دارویی مخصوص را به ناحیه مورد نظر تزریق می کند. سیاهرگ بیرون زده با چسبندگی ایجاد شده توسط  دارو باید درمان شود. پزشکان این روش را برای مراحل اولیه بیماری تجویز می کنند. درمان خانگی نیز همواره یک روش مکمل و موثر حساب می شود. استراحت مطلق، نوشیدن حداقل 8 لیوان آب و دریافت فیبر از رژیم غذایی در این روش اهمیت دارند. به غیر روش های بالا، دارو هایی نیز برای درمان بواسیر خارجی وجود دارند. یکی از متداول ترین آن ها پماد آنتی هموروئید است که بر روی تمام علائم بیماری تاثیرگذار است.

سوالات احتمالی هنگام مراجعه به پزشک برای درمان بواسیر

اگر  بواسیر دارید، ابتدا با پزشک عمومی خود ملاقات کنید. در صورت لزوم، پزشک ممکن است شما را برای ارزیابی و درمان بیشتر به یک یا چند متخصص، از جمله پزشک متخصص دستگاه گوارش و یا جراح روده یا جراح بواسیر معرفی کند. در این صورت می بایست اطلاعاتی نظیر اینکه علائم شما چیست و چه مدت متوجه آنها شده اید. همچنین اطلاعات كليدي شخصي، از جمله عادات معمول مربوط به عملکرد روده و رژيم غذايي به ويژه دريافت فيبر و نیز تمام دارو ها، ویتامین ها یا مکمل هایی که مصرف می کنید به همراه دوز مصرفی را به پزشک ارائه دهید.

سؤالاتی که برای درمان بواسیر باید از پزشک خود بپرسید:

  • علت احتمالی علائم من چیست؟
  • آیا شرایط من موقت است یا دائم؟
  • آیا من در معرض خطر عوارض مربوط به این بیماری هستم؟
  • چه روش درمانی را پیشنهاد می کنید؟
  • آیا من کاندید عمل جراحی هستم؟ چرا بله و چرا نه؟
  • اگر درمان‌هایی که ابتدا امتحان می‌کنیم جواب نداد، بعد چه چیزی را توصیه می‌کنید؟       
  •  آیا مراحل مراقبت از خود برای من قبل از درمان وجود دارد؟
  • من مشکلات پزشکی دیگری دارم. چگونه می توانم اینها را همراه با بواسیر کنترل کنم؟
  • از پرسیدن سوالات دیگر دریغ نکنید.

 

مهمترین سوالاتی که پزشک برای درمان بواسیر ممکن است از شما بپرسد:

  • علائم شما چقدر ناراحت کننده است؟
  • عادات و عملکرد روده شما به طور معمول چگونه است؟
  • رژیم غذایی شما چقدر فیبر دارد؟
  • چه مواردی به نظر می رسد علائم شما را بهبود می بخشد؟
  • چه مواردی به نظر می رسد علائم شما را خراب تر می کند؟
  • آیا کسی در خانواده شما بواسیر یا سرطان روده بزرگ، روده کوچک یا مقعد دارد؟
  • آیا در عادات روده خود تغییری ایجاد کرده اید؟
  • آیا حین دفع روده، متوجه شده اید که روی کاغذ توالت، داخل سنگ توالت و یا داخل مدفوع خود خون وجود دارد؟
درمان بواسیر - دکتر دانش پژوه

جلوگیری از وخیم تر شدن علائم بواسیر توسط رژیم و تغذیه درمانی

باید دانست که با رعایت چند نکته می توان از وخیم تر شدن بواسیر پیش گیری کرد. نخستین توصیه که در همه ی انواع طبابت ها اعم از مدرن و سنتی برای پیشگیری و درمان بواسیر توصیه می شود، افزایش مصرف فیبر است. فیبر، مدفوع را نرم می کند و باعث می شود راحت تر در روده حرکت نماید. مقادیر بالای فیبر را می توان از راه مصرف لوبیا، نان ها و غلات سبوس دار و همچنین میوه ها و سبزیجات تازه دریافت نمود. همچنین می توان از انواع مکمل های غذایی حاوی فیبر استفاده کرد. فیبر را باید به آرامی به برنامه ی غذایی اضافه کرد تا از ایجاد گاز و نفخ جلوگیری شود. توصیه دیگر در روند درمان بواسیر و پیشگیری از آن، نوشیدن مایعات بیشتر است. آب بهترین گزینه در میان مایعات است. در طول روز باید مقدار زیادی آب نوشید. همچنین آب آلبالو یک ملین طبیعی است و می تواند در دفع مدفوع و بهبود عملکرد روده ها تاثیر گذار باشد. بنابراین نوشیدن گاه به گاه آن نیز توصیه می گردد.

نحوه عملکرد لیزر در درمان بواسیر

استفاده از لیزر به سرعت به عنوان گسترده ترین روش در درمان بواسیر قرار گرفته و بر روش های دیگر ترجیح داده شد، چرا که یک متد سریع، قابل تحمل توسط بیماران و تقریبا بدون مشکل است. در این شیوه یک پروب کوچک به ناحیه بالای هموروئید تماس داده می شود و بافت هموروئید را به مدت یک ثانیه در معرض تابش انفجاری نور مادون قرمز قرار می دهد. لختگی ایجاد شده باعث می شود که هموروئید کوچکتر شده و کاهش یابد.
هموروئید یک ورید بزرگ است که خون توسط رگ های کوچکتر به داخل آن تخلیه می شود. جریان خون از این رگ های کوچک تر سبب می شود که هموروئید متورم و پر از خون باشد که در نهایت منجر به درد و خونریزی خواهد شد. هموروئید در ناحیه ای قرار دارد که پر از عصب های حساس انتهایی است و رگ های کوچکی که هموروئید را تغذیه می کنند در ناحیه ای هستند که دارای عصب های کمی می باشد و حس بسیار کمی دارد. جراح و متخصص دستگاه گوارش با لیزر سبب مسدود شدن راه تغذیه ای رگ های کوچک می شود و جریان خون به هموروئید را متوقف خواهد کرد.

اگر درمان بواسیر در مراحل اولیه صورت پذیرد مسلما نتایج بهتری از درمان آن مشاهده خواهد شد. بهتر است هنگامی که هموروئید هنوز به مرحله بیش از حد بزرگ و دردناک شدن نرسیده است با لیزر درمانی از پیشرفت آن جلوگیری نمود. لیزر هموروئید یکی از کم عارضه ترین روش ها برای درمان بواسیر می باشد و اکثر بیماران این متد نوین پزشکی را برای درمان انتخاب می کنند.

 

روش های درمان بواسیر

 
  • غذاهای با فیبر بالا بخورید. میوه، سبزیجات و حبوبات بیشتری بخورید. انجام این کار باعث نرم شدن مدفوع و افزایش حجم آن می شود که به جلوگیری از فشارهایی که باعث بواسیر شده کمک می کند. برای جلوگیری از مشکلات گاز معده، فیبر را کم کم به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
  • از درمان موضعی استفاده کنید. از کرم هموروئید یا کرم حاوی هیدروکورتیزون یا از پد های حاوی یک مادۀ خفیف استفاده کنید.
  • به طور منظم در یک وان گرم بنشینید. منطقۀ مقعد خود را در آب گرم 10 تا 15 دقیقه دو تا سه بار در روز بگذارید.
  • منطقۀ مقعد را تمیز نگه دارید. برای تمیز کردن پوست اطراف، مقعد خود را با آب گرم شستشو دهید (ترجیحا) یا دوش بگیرید. از دستمال های مرطوب شده با الکل یا عطر اجتناب کنید.
  • از دستمال توالت خشک استفاده نکنید. برای کمک به تمیز نگه داشتن محدودۀ مقعدی، از دستمال توالت مرطوب که حاوی عطر و الکل نباشد استفاده کنید.
  • برای از بین بردن تورم، قطعه های های یخ یا ضمادهای سرد را روی مقعد خود قرار دهید.
  • داروهای ضد درد بخورید. شما می توانید از استامینوفن (تیلنول و غیره)، آسپرین یا ایبوپروفن (Advil، Motrin IB، غیره) به طور موقت برای کمک به تسکین ناراحتی خود استفاده کنید.

روش های جراحی در درمان بواسیر

  • اگر روش های دیگری موفق نبوده و یا هموروئید بزرگ داشته باشید، ممکن است پزشک شما یک عمل جراحی را توصیه کند. جراحی ممکن است به صورت سرپایی انجام شود یا ممکن است به مدت یک شب در بیمارستان بستری شوید.
  • برداشتن هموروئید. در این روش که هموروئیدکتومی نام دارد، جراح شما بافت های اضافی که باعث خونریزی می شوند را از بین می برد. تکنیک های مختلف ممکن است مورد استفاده قرار گیرد. جراحی ممکن است با یک بیهوشی موضعی همراه با آرام بخش، بیهوشی نخاعی یا بیهوشی عمومی انجام شود.
  • هموروئیدکتومی موثرترین و کاملترین روش برای درمان هموروئید شدید یا عود کرده است. عوارض ممکن است شامل دشواری موقت در تخلیۀ مثانه و عفونت های دستگاه ادراری ناشی از آن باشد.
    اکثر افراد بعد از این عمل بواسیر درد را تجربه می کنند. داروها می توانند درد شما را کاهش دهند. نشستن در وان گرم نیز ممکن است کمک کند.
  • بستن (چسباندن) هموروئید. این روش، به نام هموروئیدکتومی بسته یا هموروئیدوپکسی بسته، جریان خون را به بافت هموروئیدی مسدود می کند. این روش معمولاً برای هموروئید داخلی استفاده می شود.
  • چسباندن به طور کلی درد کمتری نسبت به هموروئیدکتومی دارد و اجازه می دهد که فرد سریع تر به فعالیت های منظم زندگی خود بازگردد. با این حال، در مقایسه با هموروئیدکتومی، چسباندن با خطر بیشتر عودت و پرولاپس مقعدی همراه است که در آن بخشی از رکتوم از مقعد خارج می شود. عوارض این روش نیز می تواند شامل خونریزی، احتباس ادرار و درد و همچنین، به ندرت، یک عفونت خون خطرناک (سپسیس) باشد.

تاثیر ورزش در درمان بواسیر

یکی از مهم ترین راهکارها برای درمان بواسیر ورزش کردن به طور منظم است. بهتر است اگر هدف اصلی از ورزش کردن، درمان بواسیر است، از ورزش های سنگین اجتناب شود، زیرا بعضا این ورزش ها مشکل را تشدید می نمایند. ورزش هایی مانند یوگا، آب درمانی و همه ی ورزش هایی که در آن ها امکان کاهش استرس و تمدد اعصاب وجود دارد، برای درمان بواسیر کاربردی هستند. حتی پیاده روی به صورت سریع تنها برای  20-30 دقیقه به طور روزانه می تواند به شما در جلوگیری از کاهش عملکرد روده، یبوست و بواسیر کمک کند. تنفس عمیق در هنگام حرکات و فعالیت های سخت به شدت برای پیشگیری و درمان بواسیر توصیه می شود. هنگام کارهای سخت و پر فشار، هوا را عمیقا به داخل و خارج به جریان درآورید. این طور معمول است که هنگام فعالیت هایی چون فشار دادن، کشیدن یا هر تلاش دیگر افراد نفس خود را (البته معمولا به طور ناخودآگاه) نگه می دارند و این می تواند منجر به درد و خونریزی بواسیر شود.

درمان بواسیر - دکتر دانش پژوه

8 روش کاربردی برای درمان بواسیر

بسیاری از افراد به دلیل مزمن بودن بیماری برای درمان بواسیر از روش های درمان خانگی استفاده می کنند. برخی نیز روش های درمان بواسیر در طب سنتی را به کار می گیرند. البته کارآمدی این روش ها در درمان بواسیر قابل انکار نیست اما بهتر است از آن ها بیشتر در پیشگیری از بیماری استفاده شود. برخی از این روش ها مثل افزایش تحرک، پرهیز از نشستن یا ایستادن زیاد، افزایش مصرف فیبر، استفاده از پمادهای گیاهی، حمام آب گرم و استفاده از یخ بر روی موضع برای تسکین خارش در درمان بواسیر موثر شناخته شده اند. ممکن است لازم باشد فرد برای درمان بواسیر یک روز به طور کامل دراز بکشد تا از فشار بر ناحیه ی مقعد کم شود. در درمان های پزشکی جدید نیز از روش های قدم به قدم با هدف کاهش علائم و پیش گیری از حاد تر شدن بیماری استفاده می شود. نوع درمان بواسیر به میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد. این درمان ها در اکثر موارد به صورت قرص، شیاف یا پماد موضعی برای افراد مبتلا تجویز می شوند. در موارد حاد تر درمان بواسیر به رو جراحی انجام می شود. این بیماری درجات مختلفی دارد که به ترتیب از نوع یک تا چهار از کم خطر ترین تا پرخطر ترین ادامه می یابد. شناخت این درجات برای درمان بواسیر و انتخاب روش بهبود از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. میزان شدت هموروئید را می‌توان به صورت زیر درجه بندی کرد:

درجه 1: بدون افتادگی

درجه 2: پرولاپسی که با گذشت زمان از بین می رود

درجه 3: پرولاپس یا زائده ای که می‌توانید آن را با دست به داخل مقعد برگردانید

درجه 4: افتادگی یا زائده ای که نمی توانید به آن فشار وارد کنید زیرا باعث درد شما می شود

 

انواع روش های درمان بواسیر با توجه به درجه شدت آن به شرح زیر است:

درمان دارویی

در این روش که تنها برای بواسیرهای سطحی و کوچک مناسب است، با تغییر رژیم غذایی، استفاده از ملین و داروهایی برای بهبود یبوست، بواسیر درمان می شود. اگر بواسیر در مراحل اولیه شناسایی و پیگیری شود، این روش درمان بواسیر بهترین و آسان ترین راهکار است. پماد آنتی همورئید داروی اصلی بواسیر می باشد. شیوه مصرف آن نیز معمولا روزی 4 بار پس از هر بار اجابت مزاج و قبل یا بعد از خواب با توجه به دستور پزشک می باشد. در کنار این پماد استفاده از شیاف نیز توسط پزشکان توصیه می شود. فرق آن با پماد در این است که روزی دو بار داخل مقعد قرار می گیرد. از دیگر دارو های مورد استفاده در زمینه ی بواسیر خارجی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  1. پماد ام جی: خاصیت ضد التهاب و باکتری آن شبیه به پماد آنتی هموروئید می باشد.
  2. داروی هیدروکورتیزون: این دارو به صورت های آمپول، قرص و… موجود است.
  3. پماد پراموکسین: خاصیت بی حس کننده داشته و در تسکین درد کاربردی است.

کواگولاسیون

 این اصطلاح در پزشکی به معنای انعقاد خون نیز به کار می رود. با این روش در درمان بواسیر ، در ناحیه ی مقعد اسکار ایجاد می شود که همان لایه ی قهوه ای رنگ روی زخم است و برای متوقف کردن خونریزی و از بین بردن ضایعه ی بیرون زده مفید است. این روش نیز برای بواسیر های کوچک و سطحی به کار می رود.

جلوگیری از پایین آمدن هوروئید

یکی دیگر از روش های رایج درمان هموروئید، جلوگیری از پایین آمدن و خارج شدن رگ های متورم هموروئید یا به اختصار pph است. در این روش که برای بواسیر های داخلی به کار می رود، با استفاده از ابزاری مخصوص که مانند منگنه عمل می کند، خونریزی زائده های داخل مقعد قطع می شود و به مرور زمان و با خشک شدن زائده ها، بیماری برطرف می شود. لازم به ذکر است که این روش درمان بواسیر نیازمند بیهوشی و بستری شدن بیمار در بیمارستان است که خود عوارض جانبی های احتمالی را در بر می گیرد. همچنین ممکن است بعد از دوران نقاهت، بیمار به مشکلاتی مانند انسداد روده، تنگ شدن کانال مقعد، مشکلات دفع و عفونت دچار شود.

لیزر یا سوزاندن زخم 

در این روش با استفاده از اشعه مادون قرمز یا لیزر، زخم سوزانده می شود و تکه های بیرون زده و متورم با استفاده از لیزر بریده می شوند و پس از آن برای جلوگیری از خونریزی، رگ ها سوزانده و بسته می شوند. این روش در درمان بواسیر بسیار رایج است چرا که سختی و سنگینی عمل جراحی های قدیمی را ندارد و در مدت زمان کوتاه و بدون نیاز به بیهوشی انجام می شود، پس عوارض جانبی بیهوشی با داروهای شیمیایی نیز بیمار را تهدید نخواهد کرد. همچنین در این روش از درمان بواسیر نیازی به بستری شدن بیمار در بیمارستان وجود ندارد و پس از لیزر بیمار مرخص می شود.

بند آوری توسط نوار یا بند لاستیکی

این روش در درمانی، از قدیمی ترین روش های موجود است که طبق نوشته های بقراط نیز در زمان های دور به کار گرفته شده و مفید بوده است. باندینگ یک روش درمانی است که برای درمان هموروئید داخلی درجه 3 استفاده می شود. این روش که بستن با نوار لاستیکی نیز نامیده می شود، شامل استفاده از یک نوار محکم در اطراف پایه هموروئید برای قطع جریان خون است. بندکشی معمولا به دو یا چند عمل نیاز دارد که با فاصله حدود 2 ماه انجام می شود. نگران نباشید؛ دردناک نیست؛ اما ممکن است فشار یا ناراحتی خفیفی را احساس کنید. بندکشی برای کسانی که داروهای رقیق کننده خون مصرف می‌کنند به دلیل خطر بالای عوارض خونریزی توصیه نمی شود. معمولا در مدت زمان کوتاهی بهبود پیدا می کنید. همچنین به ندرت، ممکن است عوارض اضافی مانند درد و عفونت رخ دهد.

اسکلروتراپی

از این روش درمانی برای درمان بواسیر نوع دو استفاده می شود. این روش شامل تزریق یک ماده شیمیایی به بواسیر است. این ماده با ساختاری که دارد موجب کوچک شدن بواسیر شده و از خونریزی جلوگیری می کند. معمولا دردی احساس نخواهید کرد یا اگر هم باشد بسیار خفیف است.این مایع تورم رگ ها و کبودی ماهیچه ها را کاهش داده و در طی دو هفته به بهبودی کامل می انجامد. اسکلروتراپی در درمان بواسیر روشی به مراتب کم خطر تر و ایمن تر است. همچنین انجام این تزریق به صورت سرپایی و بدون نیاز به بیهوشی است. اسکلروتراپی در مطب پزشک انجام می شود. خطرات شناخته شده کمی درباره آن وجود دارد. اگر از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنید، این ممکن است گزینه بهتری باشد زیرا پوست شما باز نشده است.

درمان بواسیر - دکتر دانش پژوه

محاسبه هزینه درمان بواسیر به چه عواملی بستگی دارد؟

تعیین هزینه های درمان بواسیر پیش از بررسی میزان وخامت و تعیین گرید بیماری امکان پذیر نخواهد بود. برای این منظور لازم است همه معاینات و آزمایشات تشخیص انجام شود تا پزشک متخصص بتواند نوع درمان یا عمل برای درمان را تعیین نماید. پس از این که نوع درمان تعیین شد، هزینه ها با توجه به بهای داروهای مصرفی و خدمات و امکانات قابل ارائه برای درمان بیمار برآورد می گردد. در صورتی که بیماری چندان وخیم نباشد، با تجویز دارو می توان از حاد شدن آن پیشگیری کرد و با رعایت روش های پیشگیری چون افزایش تحرک و مصرف فیبر می توان برای بهبود آن تلاش کرد. درمان کردن بواسیر با روش لیزر معمولا آسان تر و نسبت به سایر جراحی ها نیز کم هزینه تر است.

دکتر محمد مهدی دانش پژوه با تخصص و تجربه بالا، دارای بورد تخصصی جراحی فارغ التحصیل پزشکی عمومی از دانشگاه شهید بهشتی و فارغ التحصیلی بورد تخصصی جراحی از دانشگاه‌ علوم پزشکی ایران می باشند و متخصص در درمان بیماری های نشیمنگاه از جمله بواسیر و شقاق می باشند. کلینیک دکتر دانش پژوه با به کارگیری تجهیزات و وسایل به روز و تجربه و تخصص ایشان می تواند بهبودی کامل را به شما بازگرداند. اگر از مشکل بواسیر رنج میبرید و به دنبال راه حلی دائمی و اساسی برای درمان بواسیر خود هستید همین حالا با کلینیک دکتر محمد مهدی دانش پژوه تماس بگیرید:

سوالات متداول درمان بواسیر

بله، همه انواع بواسیر قابل درمان هستند. با تغییرات در سبک زندگی، خودمراقبتی و استفاده از داروهای موضعی بهبود موارد خفیف انجام میشود. در مواجه با بروز موارد حادتر روش درمانی توسط پزشک متخصص تعیین می‌شود. بسته به شدت علائم و پاسخ به درمان‌های غیرجراحی، برخی موارد بواسیر نیاز به جراحی دارند. اما در اکثر موارد، درمان‌های غیرجراحی کافی هستند.

 

بله، بواسیر می‌توانند در صورت عدم رعایت سبک زندگی سالم و عوامل موثر دیگر بازگردد. بهتر است برای جلوگیری از بازگشت بواسیر، تغییرات اساسی در سبک زندگی خود ایجاد کنید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *